preskoči na sadržaj

Osnovna škola Domašinec

 > Naslovnica
Vijesti

TERENSKA NASTAVA 7.RAZREDA

Autor: NINA ZRNA, 14. 2. 2017.

Učenici sedmih razreda OŠ Domašinec , 7.veljače u 8 sati  krenuli su na terensku nastavu u Entomološki muzej ,Stari grad Varaždin i Varaždinsko groblje. U pratnji je bila učiteljica geografije Ivana Mošmondor,učiteljica biologije i kemije Milica Lisjak Novak i učitelj povijesti Tomislav Sušec. Putovali smo oko pola sata,a kad smo stigli počeli smo s razgledavanjem grada.
    Čim smo došli čuli smo legendu o nastanku grada Varaždina. Naš vodič nam je ispričao puno zanimljivosti i pokazao nam građevine u centru grada koje su imale neko značenje u povijesti. Šetali smo gradom i napokon stigli do Entomološkog muzeja. Prvo smo išli na tavan muzeja i slušali predavanje o kukcima i ostalom. Na početku smo čuli neke informacije o muzeju. Otvoren je 1954.godine. Utemeljitelj je Franjo Koščec koji je sam prikupio kukce i otvorio muzej. Kukce je prikupljao u Varaždinskoj županiji oko rijeke Drave. Muzej se sastoji od 5 povijesnih kompleksa. U muzeju se nalazi oko 4500 primjeraka kukaca. Od gospođe koja nam je držala kratko predavanje čuli smo neke stvari koje već znamo,ali i neke nove i korisne stvari koje nadopunjuju naše znanje. Nakon kratkog predavanja sišli smo s tavana i od učiteljice Milice dobili smo listiće za rješavanje. Svi smo marljivo tražili odgovore po muzeju. Tamo su bili izloženi razni kukci koji su izgledali kao da su živi. Kad smo završili s listićima,krenuli smo do Starog grada. Od našeg  vodiča saznali smo da je imao važnu ulogu u Srednjem vijeku. Nekada je bio okružen vodom da neprijatelji teže dođu do njega. Krenuli smo polako u sam dvorac. Tamo su bili izloženi razni predmeti iz onog doba. Najvrjedniji predmet koji se nalazi u dvorcu jest pozlaćeno žezlo koje su tada posjedovali suci. Prošetali smo kroz 25 soba u dvorcu. Svaka je imala nešto posebno, od odjeće, porculanskih setova,oružja i nakita. Iz dvorca smo krenuli prema McDonaldsu. Nakon obroka,pješačili smo nekoliko minuta i stigli smo do Varaždinskog groblja koje je drugačije od ostalih zbog svoje arhitekture.  Šetali smo grobljem i vidjeli ruže posađene u čast žrtvama iz 1. i 2. Svjetskog rata i Domovinskog rata. Zanimljivo je to što se na tom groblju nalazi spomenik židovskoj obitelji Lajtner koja je bila veliki pridavatelj gradu Varaždinu,a Židovsko groblje se nalazi na drugoj strani grada. Jako zanimljiv spomenik je bio jedan na kojemu su bili kameni iz gotovo svake planine iz bivše Jugoslavije. Saznali smo da je to spomenik bračnog para koji se bavio penjanjem. Na tom groblju se nalazi i grob Ivan Padovec . On je bio skladatelj i izumio je gitaru s dva vrata. Otišli smo na drugu stranu groblja koje se zove Pekel. Prvo što smo tamo primijetili je bio jedan stariji spomenik na kojem je bila isklesana žena. Saznali smo da je to grob Vatroslava Jagića,a žena koja je bila isklesana ga je oplakivala. Tamo su bili i grobovi vještica koji su tamo još od Srednjeg vijeka. Vodič nam je rekao da su vješticama razdvojili dijelove tijela prije nego su ih zakopali zato da se ne bi oživjele i vratile se natrag među žive. Preko puta nas je čekao naš autobus kojim smo krenuli kući.
   Kući smo krenuli smo oko 14 sati. Oprostili smo se od našeg vodiča i nastavili put kući. Kući smo stigli oko 15 sati. Bilo je to jedno lijepo i nezaboravno iskustvo za nas,učenike sedmih razreda.
                                                                        
                                                  Dora Cerovec, Mia Kocijan, Emina Bočkaj, 7.a
E-DNEVNIK

OŠ Domašinec od školske

godine 2016./2017. prelazi u

E-dnevnik sustav.


 

NAŠE AKCIJE

TRAJNE AKCIJE

Sakupljanje čepova od plastičnih boca za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma

Sakupljanje plastičnih boca za projekt BOK

Sakupljanje starog papira

POVREMENE AKCIJE

Sakupljanje potrebnih stvari za azil "Prijatelji"

Sakupljanje stare odjeće za socijalnu zadrugu "Humana Nova"

Sakupljanje higijenskih i prehrambenih potrepština za socijalnu samoposlugu u Vukovaru

Akcija "Za 1000 radosti" Hrvatskog Caritasa

Akcija "Solidarnost na djelu" Hrvatskog Crvenog križa

Obilježavanje Dana kruha i zahvalnosti u suradnji s župom i lokalnom zajednicom

Božićni sajam u suradnji s udrugom žena "Potočnica"

 

PŠ Dekanovec

PŠ Turčišće

Kalendar
« Svibanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 16. 9. 2012.

Ukupno: 213006
Ovaj mjesec: 2294
Ovaj tjedan: 454
Danas: 12
CMS za škole logo
Osnovna škola Domašinec / Marka Kovača 1, HR-40318 Domašinec / os-domasinec.skole.hr / ured@os-domasinec.skole.hr
preskoči na navigaciju