2012-10-22 08:59:55 DAN JABUKA Dan jabuka obilježava se 20.10. svake godine diljem svijeta, a u našoj školi je obilježen u petak 19.10. Učiteljica Milica Lisjak-Novak zajedno s aktivnim ekolozima čitav je tjedan prikupljala donirane jabuke. U petak su učenice jabuke oprale, počistile i počele ih pripremati za jelo. Od jabuka su se pekli kolači, pravio se kompot, ali i svježe jabuke bile su svima ukusne. Dan jabuka obilježava se zbog toga da se ljudi osvijeste i shvate njezinu zdravstvenu kvalitetu i da upoznaju velik broj sorti jabuka. Učenici su istražili da u Hrvatskoj prosječna potrošnja jabuka po stanovniku iznosi 15 kg godišnje, bogata je vitaminima C, A,E, B1, B2, B6, bogata je beta karotenom, kalijem, kalcijem, fosforom, željezom, magnezijem i ugljikohidratima. U njoj ima 85-90% vode pa na taj način gasi žeđ. Jača imunološki sustav organizma i u borbi protiv virusa i bakterija u većini slučajeva pobjeđuje. Vrlo je učinkovita za funkcioniranje bubrega, jetre i žući, utječe na izgradnju kostiju i zubi te potiče izlučivanje suvišne tekućine. Na temelju istraženog učenici su napravili plakat i istakli navedenu važnost jabuke te nas potakli na konzumiranje veće količine jabuka. |
Osnovna škola Domašinec |