preskoči na sadržaj

Osnovna škola Domašinec

Projekt "Florijan i ja"

Ivekova smrt i pokop Vijest ima dokument u privitku

Autor: Dario Šincek, 28. 5. 2015. 22:37

Stvarni Ivek nadživio je literarnoga i doživio duboku starost. Umro je nesretnim slučajem kada mu se srušio krov kuće i poklopila ga greda.

 [više]

Ivekova smrt i pokop Vijest ima dokument u privitku

Autor: Dario Šincek, 28. 5. 2015. 22:36

Zima je bila kad je Ivek obolio, i nikako da se oporavi....
"...Bila je verteča sreda (srijeda uoči Fašnika), sove huškale su glasno, ran se Mesec v ribama vrtel (horoskopski znak), Jupiterovoga planeta, dok je Ivek preminul sveta..."
Strip "Ivekova smrt i pokop" zadnji je u nizu, (isto kao i ep), a izradili su ga Marcel Klobučarić i Karlo Jančec, učenici 8.a.razreda, dočaravšii u kadrovima atmosferu tuge, jeze, žalosti gotovo na način Hitchcoka ili obitelji Adams.

 [više]

In diesem Deutschen Land

Autor: Dario Šincek, 28. 5. 2015. 12:17

In diesem Deutschen Land = Vu toj nemškoj zemlici
Pjesmu su na njemački jezik preveli učenici osmih razreda OŠ Domašinec. Čežnja koja se provlači pjesmom ostala je i u prijevodu.

 [više]

Vu toj nemškoj zemlici

Autor: Dario Šincek, 28. 5. 2015. 12:15

Odlazak trbuhom za kruhom, odvajkada je za međimurskog čovjeka bio egzistencijalna potreba. Austrija, Njemačka, Švicarska pa i preko mora, zemlje su u kojima su zarađivali kruh i ujedno dokazivali svoju sposobnost i marljivost. A srce je tugovalo, nostalgija ga vukla ka rodnoj grudi....
"Vu toj nemškoj zemlici, se posut su fabrike..." početni su stihovi pjesme Florijana Andrašeca u kojoj je opisao bolnu čežnju za rodnom grudom, za voljenim Međimurjem. Pjesmu su u slikovnicu pretvorile Paula Đurkin i Tamara Đurkin, učenice 4.a razreda Područne škole Dekanovec.

 [više]

Žena ide na guosti

Autor: Dario Šincek, 25. 5. 2015. 14:31

Pjesmu "Žena ide na gosti" u slikovnicu su pretvorili učenice 4.b razreda Područne škole Dekanovec - Paula Đurkin i Tamara Đurkin (mentor Tatjana Pintarić).
Ste mortik i vi bili fčera na gostuvaju?!

Priču "Žena ide na svadbu" napisala je Tamara Đurkin, učenica 4.b razreda, potaknuta pjesmom "Žena ide na gosti". Što mislite, zašto nije muža pustila sa sobom?

 [više]

Pravokutni koordinatni sustav

Autor: Dario Šincek, 25. 5. 2015. 14:06

Naši su matematičari ime Florijana Andrašeca prikazali u pravokutnom koordinatnom sustavu. U tome su im pomogli učiteljica Aleksandra Tonković i učitelj Goran Plaftak

 [više]

Da bi imal perje

Autor: Dario Šincek, 25. 5. 2015. 14:04

Čežnja za rodnim krajem i voljenom osobom, tema je pjesme Florijana Andrašeca pod nazivom "Da bi imal perje", koju je Dominik Mesarek iz 4.a razreda pretvorio u slikovnicu.

 [više]

Ivek pela s kravom... Vijest ima dokument u privitku

Autor: Dario Šincek, 25. 5. 2015. 14:03

O tome kako je Ivek odlučio otići u "službu" i kako je to završilo, saznat ćete pročitate li strip "Ivek pela s kravom seno iz Sivice". Strip je izradio učenik 8.a razreda Eugen Pintarić.

 [više]

Ftiček

Autor: Dario Šincek, 21. 5. 2015. 12:39

U svibanjskoj raskoši prirode, mjesto je našao i mali ptič u slikovnci Kristine Šajnović iz 4.a.

 [više]

Zanimljivosti o Florijanu Andrašecu

Autor: Dario Šincek, 21. 5. 2015. 12:36

Mnoge zanimljivosti o Florijanu Andrašecu saznali smo zahvaljujući gospođama Sabini Tomašek i Ceciliji Mavrin i to smo uobličili u ovu zanimljivu prezentaciju. U prikupljanju podataka sudjelovale su učenice Dijana Tot, Lana Žerjav i Monika Kinderić vođene učiteljima Ninom Zrna-Pintarić, Martinom Kivač, Ivanom Horvatom I Bojanom Krušecom. Zahvaljujemo gospođama Tomašek i Mavrin na prekrasnom prijemu i životopisnim opisima i iskustvima.

 [više]

Film o Florijanu Andrašecu

Autor: Dario Šincek, 21. 5. 2015. 12:34

Pogledajte video zapis o Dekanovcu u kojem su zabilježeni lokaliteti vezani uz Florijanov život. Autori videozapisa: Eugen Pintarić, Ivan Novak, Lovro Novak i Lukas Slana, učenici 8.a razreda.

 [više]

Video "Florijančec iz Dekanovca"

Autor: Dario Šincek, 20. 5. 2015. 13:20

Učenici 7. i 8 razreda pod mentorstvom učiteljice Gabrijele Binder izradili su reljefe s motivima Andrašecovih sakralnih kipova, portrete i bistu Florijana Andrašeca, te slikali kuću u kojoj je živio. Njihove radove, kao i podatke o Florijanovu životu, knjižničarka Marija Tot je prikazala u videozapisu FLORIJANČEC.

 [više]

Srečali smo mravlju, smo rekli da gospa...

Autor: Dario Šincek, 18. 5. 2015. 23:07

"Srečali smo mravlju, smo rekli da gospa..." rado smo pjevali, misleći da je pjesma slovenska, a zapravo je naša domaća, ispjevao ju je Florijan Andrašec. Od pjesme prepune personifikacija, priču je na književnom jeziku napravila je Marijela Drvoderić, učenica 3.a razreda, pod mentorstvom učiteljicaTatjane Kovačić i Marije Horvat Levačić.

 [više]

Ružica sam bila, ružica več nabom

Autor: Dario Šincek, 18. 5. 2015. 23:05

"Ružica sam bila, ružica več nabom.." pjesma je koja govori o prolaznosti mladosti i ljepote. U slikovnicu ju je pretvorila Nika Tomašek, učenica 4.a razreda OŠ Domašinec

 [više]

Jandroškin Ivek Vijest ima dokument u privitku

Autor: Dario Šincek, 18. 5. 2015. 23:02

Iako je Jandroškin Ivek obično bio taj koji je "vodio žedne preko vode", dogodilo se da i njega prevare. Autorice ovih crtanih stripova su Lana Halić i Magdalena Novak iz 6.b razreda.

 [više]

Raca plava po Dravi

Autor: Dario Šincek, 18. 5. 2015. 23:00

Laura Krznar, učenica 4.a razreda OŠ Domašinec (mentor čiteljica Sandra Hrgović), izradila je slikovnicu po motivima pjesme "Raca plava po Dravi".

A, osim "race", i "Patka pliva po Dravi"!

 [više]

Doletel je ftiček

Autor: Dario Šincek, 18. 5. 2015. 22:57

Ljubav - sretna i nesretna, uzvraćena i neiuzvraćena, često je bila motiv u pjesmama Florijana Andrašeca. Pogledajte slikovnicu Lane Filipović, koja je nastala po stihovima pjesme "Doletel je ftiček"

Prepjev pjesme na hrvatskom književnom jeziku, također je uradak Lane Filipović, učenice 4.a razreda.

 [više]

Mura, Mura, globoka si voda ti Vijest ima dokument u privitku

Autor: Dario Šincek, 18. 5. 2015. 22:55

I dok danas rijeka Mura predstavlja međimursku oazu netaknute prirode, u pjesmi Florijana Andrašeca "Mura, Mura, globoka si voda ti", opisana je njena tamnije i tužnija strana - uzimanje ljudskoga života. Dajana Novak iz 8b. ovu je poznatu pjesmu pretvorila u strip.

 [više]

Ivek je zbetežal Vijest ima dokument u privitku

Autor: Dario Šincek, 18. 5. 2015. 22:53

"Ivel je zbetežal" predzadnji je ep u nizu od 29 epova o Jandroškinom Iveku, stvarnom liku, koje je napisao je Florijan Andrašec, prateći ga od rođenja do smrti. 
Učenici 8.a razreda, Karlo Jančec i Marcel Klobučarić 6 su epova preradili u digitalne stripove.

 [više]

Večer

Autor: Dario Šincek, 18. 5. 2015. 22:50

Prekrasna Andrašecova lirska pjesma "Večer" pretvorena je u slikovnicu zahvaljujući Lani Lisjak, učenici 4.a razreda OŠ Domašinec.

Također, otivaciju za pjesmu "Večer" Florijan je pronašao u večernjoj pjesmi slavuja, a Lana Lisjak originalne stihove je prepjevala na književni jezik i to tako dobro, da se pitamo - je li bolji original ili ovo?!

 

 [više]

Ivek šopa škednja Vijest ima dokument u privitku

Autor: Dario Šincek, 18. 5. 2015. 22:48

Nakon što je sagradio kuću, Ivek je prionuo novome poslu - šopanju škednja. Škedenj je štagalj, a šopati znači slagati krov od slame, odnosno puniti slamom već složeni slamnati krov. 
Autori i ovog stripa o Iveku su Karlo Jančec i Marcel Klobučarić iz 8.a OŠ Domašinec.

 [više]

Cin can cvrgudan

Autor: Dario Šincek, 18. 5. 2015. 22:46

"Cin can cvrgudan" vedra je i šaljiva Florijanova pjesma koju rado pjevamo i sviramo. Karla Mezga, učenica 4.a OŠ Domašinec njene je stihove napisala na književnom jeziku i izradila krasnu slikovnicu.

 [više]

Tu za repu, tu za len na njemačkom...

Autor: Dario Šincek, 18. 5. 2015. 22:44

Andrašecovi stihovi na njemačkome, zašto ne?! Pjesmu "Tu za repu, tu za len", preveli su na njemački jezik učenici 8.a razreda, pod mentorstvom svoje učitteljice Simone.
Also,lesen Sie, bitte!

 [više]

Tu za repu, tu za len

Autor: Dario Šincek, 18. 5. 2015. 22:40

Kako vrijeme brzo prolazi! Još ne tako davno uživali smo u danima fašnika i maskirani pjevali i plesali ulicama Dekanovca, Domašinca i Turčišća. "Tu za repu tu za len" pjesma je koja je obavezna tih dana. pogledajte kako ju je u slikovnicu pretvorila Barbara Kinderić, učenica 4.a razreda.

Učenici 4.b razreda Sandro Furdi i Leonarda Krsnik iz PŠ Dekanovec, autori su ove verzije slikovnice "Tu za repu, tu za len".

 [više]

Furjonove trove i drači...

Autor: Dario Šincek, 18. 5. 2015. 22:37

Gumilice, voščenka, ognjec....samo su neki od zavičajnih naziva biljaka, čiju je ljekovitost poznavao i Florijan Andrašec

 [više]

Florijanov herbarij

Autor: Dario Šincek, 18. 5. 2015. 22:34

 [više]

Iveku se krava teli Vijest ima dokument u privitku

Autor: Dario Šincek, 18. 5. 2015. 22:32

Karlo Jančec i Marcel Klobučarić iz 8.a, autori su i ovog stripa o Jandroškinom Iveku.

 [više]

Pikuša na engleskom :)

Autor: Dario Šincek, 18. 5. 2015. 22:31

Rekli bismo - "ali ni to nije sve!", jer priča o nestaloj pikuši/krmači dobiva svoju englesku verziju. Za nju su zaslužni učenici 4. i 5. razreda uključeni u rad English cluba.

 [više]

Zginula je pikuša

Autor: Dario Šincek, 18. 5. 2015. 22:26

Poznata Andrašecova pjesma puna ritma na međimurskom i hrvatskom književnom jeziku...

 [više]

TAM PRI NAŠOJ STAROJ MURI

Autor: Dario Šincek, 18. 5. 2015. 22:24

Zanimljivu slikovnicu TAM PRI NAŠOJ STAROJ MURI izradio je Emanul Krznar, učenik 4.a razreda.

 [više]

IVEKOVA STARA HIŽA Vijest ima dokument u privitku

Autor: Dario Šincek, 18. 5. 2015. 22:22

Karlo Jančec i Marcel Klobučarić iz 8.a, autori su digitalnog stripa IVEKOVA STARA HIŽA.

 [više]

IVEK PREŠA GROZDJE Vijest ima dokument u privitku

Autor: Dario Šincek, 18. 5. 2015. 22:21

Crtani strip IVEK PREŠA GROZDJE, izradile su Lana Halić i Magdalena Novak, učenice 6.b razreda.

 [više]

V GORIČANI ŠIR*KE GAČE NOSIJU

Autor: Dario Šincek, 18. 5. 2015. 22:19

Filip Kovač, učenik 4.a, autor je slikovnice na temu pjesme "V GORIČANI ŠIR*KE GAČE NOSIJU".

 [više]

Ivek ceca kozu Vijest ima dokument u privitku

Autor: Dario Šincek, 18. 5. 2015. 22:17

Vrijeme je za malo smijeha. Strip IVEK CECA KOZU izradio je Eugen Pintarić, učenik 8.a razreda.

 [više]

GOLUBE MOJ LJUBLJENI

Autor: Dario Šincek, 18. 5. 2015. 22:14

Slikovnica na međimurskom i hrvatskom književnom jeziku...

 [više]

ŽENA MUŽA PO STRNIŠĆU PASE

Autor: Dario Šincek, 18. 5. 2015. 22:11

Zabavnu i šaljivu slikovnicu, ŽENA MUŽA PO STRNIŠĆU PASE, izradila je...

 [više]

Ivek hodi vu školu Vijest ima dokument u privitku

Autor: Dario Šincek, 18. 5. 2015. 22:09

Nastavljamo s Ivekovim zgodama. Digitlni strip IVEK HODI VU ŠKOLU izradio je Luka Bister, učenik 8.a razreda.

 [više]

Liepo naše Međimuorje

Autor: Dario Šincek, 18. 5. 2015. 22:06

Prema predlošku pjesme Florijana Andrašeca "Liepo naše Međimuorje", učenica 3.a razreda...

 [više]

Florijančec

Autor: Dario Šincek, 18. 5. 2015. 22:04

Učenici 7. i 8 razreda pod mentorstvom učiteljice Gabrijele Binder izradili su reljefe s motivima Andrašecovih sakralnih kipova, portrete i bistu Florijana Andrašeca

 [više]

Strip IVEK SE RODIL Vijest ima dokument u privitku

Autor: Dario Šincek, 18. 5. 2015. 22:02

Strip IVEK SE RODIL, osim u digitalnom, izrađen je i u crtanom obliku. Strip je izradila Lea Tot, učenica 8.a razreda.

 [više]

Florijanovi epovi... Vijest ima dokument u privitku

Autor: Dario Šincek, 18. 5. 2015. 21:59

Florijanovi epovi o Jandroškinom Iveku, stvarnom liku, pretvoreni su u stripove...

 [više]

Putevima Florijana Andrašeca

Autor: Dario Šincek, 18. 5. 2015. 21:52

Florijan Andrašec rođen je 28. travnja 1888. g. u obitelji od devetero djece

 [više]

Regina je progovorila engleski!

Autor: Dario Šincek, 18. 5. 2015. 21:36

Regina je progovorila engleskim jezikom i postala svjetska djevojka!

 [više]

Regina

Autor: Dario Šincek, 18. 5. 2015. 21:35

Za one koji ne razumiju međimurski, Regica je postala Regina, a pjesma je pretvorena u priču. Uživajte!

 [više]

Regica

Autor: Dario Šincek, 18. 5. 2015. 21:32

Dobar dan, dragi prijatelji! Naši digitalni materijali su spremni za objavu. Prva je na redu, digitalna slikovnica, pod nazivom REGICA.

 [više]

Florijanu za rođendan promocija projekta "Florijan i ja"

Autor: Dario Šincek, 12. 5. 2015. 20:59

28. travnja 2015., na samu 127. obljetnicu rođenja pučkog pjesnika, skladatelja, kipara, orguljaša i kantora Florijana Andrašeca, održat će se promocija školskog projekta  učenika OŠ Domašinec, pod nazivom "Florijan i ja".

 [više]

 E-DNEVNIK

OŠ Domašinec od školske

godine 2016./2017. prelazi u

E-dnevnik sustav.


 

NAŠE AKCIJE

TRAJNE AKCIJE

Sakupljanje čepova od plastičnih boca za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma

Sakupljanje plastičnih boca za projekt BOK

Sakupljanje starog papira

POVREMENE AKCIJE

Sakupljanje potrebnih stvari za azil "Prijatelji"

Sakupljanje stare odjeće za socijalnu zadrugu "Humana Nova"

Sakupljanje higijenskih i prehrambenih potrepština za socijalnu samoposlugu u Vukovaru

Akcija "Za 1000 radosti" Hrvatskog Caritasa

Akcija "Solidarnost na djelu" Hrvatskog Crvenog križa

Obilježavanje Dana kruha i zahvalnosti u suradnji s župom i lokalnom zajednicom

Božićni sajam u suradnji s udrugom žena "Potočnica"

 

PŠ Dekanovec

PŠ Turčišće

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Brojač posjeta
Ispis statistike od 16. 9. 2012.

Ukupno: 231830
Ovaj mjesec: 1070
Ovaj tjedan: 167
Danas: 99
CMS za škole logo
Osnovna škola Domašinec / Marka Kovača 1, HR-40318 Domašinec / os-domasinec.skole.hr / ured@os-domasinec.skole.hr
preskoči na navigaciju