preskoči na sadržaj

Osnovna škola Domašinec

Vijesti

DOBRO DOŠLI U KUTAK TEHNIČKE KULTURE

Autor: Renata Martinec, 1. 10. 2019. 08:08

Tehnika (grčki: umijeće, vještina izrađivanja i građenja)

Nastavni predmet Tehnička kultura učenike uvodi u svijet tehnike i omogućava razumijevanje tehničkoga okružja čovjeka. Tehnika kao vještina odnosi se na umijeće ili način djelovanja, postupke primjene znanja i vještina, uporabu dokumentacije, pribora i alata u procesima obrade materijala te izrade i korištenja tehničkih tvorevina. Osim znanja, svakom praktičnom vježbom  učenici razvijaju odgovornost, solidarnost i poštivanje a poduzetnost i identitet učenici ostvaruju kreativnošću, inovacijom i realizacijom svojih projekata.

 [više]

 Dokumenti - Radovi
 
NAŠA OSLIKANA UČIONICA NA STRANICAMA MEMORIJALNOG CENTRA FAUST VRANČIĆ
 
Edukativna muzejska akcija, popularno zvana EMA održava se u mjesecu svibnju. Domaćin ovogodišnje jubilarne 25. EME je Muzej Grada Šibenika.Tema ovogodišnje akcije je LJUBAV, ljubav prema Faustu Vrančiću. 
Tehničari su ljubav prema Faustu pokazali oslikavši učionicu Tehničke kulture i Fizike najpoznatijim izumom Fausta a to je Homo Volans te tako sudjelujemo u 25. edukativno muzejskoj akciji Ljubav prema Faustu. Fotografije učionice koje smo poslali je Memorijalni centar Faust Vrančićobjavio na svojoj Facebook stranici. Ponosni smo što će i drugi vidjeti našu učionicu.

 

 

IZRADI LEPRŠAVOG LEPTIRA

Želiš li izraditi jednostavnog papirnatog leptira koji maše krilima?
Ništa lakše! Preuzmi predložak koji sadrži nekoliko različitih leptira, pogledaj video i izradi leptira koji ti se sviđa.

https://www.hztk.hr/leprsavi-leptir-uradite-sami.aspx?fbclid=IwAR1za5XkBKr1f3dJEee-vMEfBRfTssHlBiy5DhbZe9a75zJ4Pe62QBMfguY

 

 

GEOMETRIJSKO TIJELO OD KARTONA

 

Učenici petih razreda iz Tehničke kulture  učili su  o geometrijskim tijelima. Izradili smo geometrijska tijela od kartona, a ujedno dobili i uporabni predmet - Spremnik za sitnice.

Radove pogledajte na  https://padlet.com/kerovecr/mt8554sblasy7oxx

 

 

"SELEKTIRAJ, RECIKLIRAJ"

Petaši su na Izvannastavnim aktivnostima izradili zanimljive pernice za tehnički pribor. Kako? Vrlo jednostavno. Najprije su morali selektirati različite vrste otpada.  Skupili su različite oblike kartona te iskoristili na inovativan način. Izradili su pernice, spremnike za bojice, vaze... Sve radove možete vidjeti na https://padlet.com/kerovecr/2y5kpk4eo23w4fvt

https://padlet.com/kerovecr/v99cj3w15fysn0mb

 

 

OBILJEŽILI SMO DAN OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

26.travnja učenici šestih i sedmih razreda obilježili su Svjetski dan obnovljivih izvora energije. Izradili su tehničke tvorevine koje koriste obnovljiv izvor energije za pretvorbu jednog oblika energije u drugi.

Radove možete vidjeti na https://padlet.com/kerovecr/1q46k9z6y3hggkd0

 

 

PROJEKT ŠESTOG RAZREDA

Nastambe kroz Povijest

Učenici šestog razreda imali su jedan zanimljiv zadatak. Morali su izraditi tehničku tvorevinu NASTAMBU. Na satu tehničke kulture učili su o Materijalima u graditeljstvu, a na Povijesti su naučili o nastambama iz prošlosti. Najprije su morali istražiti sve o odabranoj nastambi a zatim su je morali i izraditi od materijala iz prirode. Cilj ovog zadatka je bio upoznati prirodne materijale, reciklirati, izraditi tehničku tvorevinu i ponoviti gradivo Povijesti. Kolibe, kamene kuće, sojenice i zemunice koje su izradili pogledajte u nastavku. Bravo šestaši!