preskoči na sadržaj

Osnovna škola Domašinec

 > Knjižnica  > Projekti
Projekti

Čitamo mi, u obitelji svi 2017.

Autor: Marija Tot, 2. 6. 2017.

     Nacionalni projekt „ Čitamo mi, u obitelji svi“, koji organizira i potiče Hrvatska mreža školskih knjižničara, završio je ove školske godine po šesti put  u OŠ Domašinec.

    Lijepi dojmovi i pozitivna iskustva, doprinijeli su da se nastavi poticanje obiteljskog čitanja učenika trećeg razreda, uz podršku učiteljice Sneženke Jankaš  te knjižničarke Marije Tot.

ČITAMO MI, U OBITELJI SVI

Ovaj projekt su osmislili školski knjižničari.

      Namijenjen je učenicima trećeg razreda i njihovim obiteljima. Osmišljen je po načelu putovanja knjižnične naprtnjače (ruksaka) od jednog učenika do drugog. U knjižničnoj se naprtnjači nalazi osam zanimljivih knjiga iz različitih područja ljudskog znanja. Neke su knjige namijenjene odraslima, neke djeci,a neke za zajedničko čitanje. Knjižničari su knjige u knjižničnoj naprtnjači koncipirali tako da svaki član obitelji može pronaći nešto za sebe. Posebno treba istaknuti kako je riječ o knjigama novijih izdanja koje nisu na popisu lektire. Naime, knjižničari su došli do spoznaje kako učenici radije čitaju knjige koje im nisu obvezna lektira. Svakog petka metodom slučajnog odabira jedan će učenik knjižničnu naprtnjaču s knjigama ponijeti kući u svoju obitelj, a iduće je srijede vratiti u školu. Tijekom boravka knjižnične naprtnjače u obitelji, članovi obitelji trebali bi pronaći bar malo vremena za čitanje ili makar prolistati knjige iz knjižnične naprtnjače. Iznimno je važno istaknuti kako cilj projekta nije u pet dana pročitati svih osam knjiga, već se kao obitelj družiti uz knjige. Učenici svoje dojmove o obiteljskom čitanju iznose pismenim i usmenim putem. Pismeno ih bilježe u bilježnicu dojmova koja se, osim spomenutih knjiga, nalazi u knjižničnoj naprtnjači, a usmeno srijedom kad knjižničnu naprtnjaču vrate u školu. Nakon završetka projekta knjige iz knjižnične naprtnjače ostaju školskoj knjižnici te se tako obnavlja knjižnični fond. Knjižničari su ovaj projekt pokrenuli kako bi djecu i njihove obitelji potaknuli na čitanje. Naime, ako učenici u nižim razredima ne usvoje dovoljno dobro tehniku čitanja, kasnije je vrlo teško nadoknaditi propušteno te redovito imaju problema općenito s učenjem, a ne samo s čitanjem lektire. Obiteljsko čitanje izabrano je zato što nema kvalitetnijeg poticaja i učinkovitije metode svladavanja tehnike čitanja, nego kad dijete svakodnevno gleda svoje roditelje kako čitaju i u toj aktivnosti uživaju. Ovim se projektom, osim što učenike i njihove obitelji potiče na čitanje, promiče važnost školske knjižnice u odgoju i obrazovanju učenika, u izgradnji njihove osobnosti te poučavanju estetskom užitku koji proizlazi iz čitanja.

      Skreće se pozornost kako knjižnica nije samo posuđivaonica knjiga, već puno više od toga.

 

 Vidi slike u foto-galeriji!

Knjižničarka: Marija Tot
E-DNEVNIK

OŠ Domašinec od školske

godine 2016./2017. prelazi u

E-dnevnik sustav.


 

NAŠE AKCIJE

TRAJNE AKCIJE

Sakupljanje čepova od plastičnih boca za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma

Sakupljanje plastičnih boca za projekt BOK

Sakupljanje starog papira

POVREMENE AKCIJE

Sakupljanje potrebnih stvari za azil "Prijatelji"

Sakupljanje stare odjeće za socijalnu zadrugu "Humana Nova"

Sakupljanje higijenskih i prehrambenih potrepština za socijalnu samoposlugu u Vukovaru

Akcija "Za 1000 radosti" Hrvatskog Caritasa

Akcija "Solidarnost na djelu" Hrvatskog Crvenog križa

Obilježavanje Dana kruha i zahvalnosti u suradnji s župom i lokalnom zajednicom

Božićni sajam u suradnji s udrugom žena "Potočnica"

 

PŠ Dekanovec

PŠ Turčišće

Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Brojač posjeta
Ispis statistike od 16. 9. 2012.

Ukupno: 229258
Ovaj mjesec: 1240
Ovaj tjedan: 300
Danas: 11
CMS za škole logo
Osnovna škola Domašinec / Marka Kovača 1, HR-40318 Domašinec / os-domasinec.skole.hr / ured@os-domasinec.skole.hr
preskoči na navigaciju